Spredbarhed

Yaras gødninger testet til brug på op til 36 meter, og gødningens spredeevne er direkte forbundet med gødningskornets kvalitet. Den rette spredning kan måles direkte på bundlinjen. 

Hvorfor er god spredning vigtigt? 

Vi er overbeviste om, at landmænd i fremtiden skal optimere deres bedrifter til fulde, for at man kan skrive sorte tal på bundlinjen. Derfor er det også vigtigt, at man anvender en gødning, som kan optimere produktion og udbytte  – hver gang. 

Variationskoefficienten

En af de ting, vi fokuserer på hos Yara, er variationskoefficienten. Når vi kvalitetstester vores gødninger i en spredehal, skal variationskoefficienten ligge under 10 procent på alle spredebredder op til mindst 36 meter. At sprede gødning i en spredehal, er dog langt fra det samme som at sprede gødning i en rigtig mark, hvor parametre som vind og vejr spiller ind. Derfor skal du som landmand forvente at have en variationskoefficient på op til ca. 15 procent, når du tester i din mark. Så er du sikker på et godt sprederesultat. Den store udfordring er dog, at det ikke visuelt viser sig i marken, hvis din spredning ikke er optimal, før variationskoefficienten rammer 25 procent. 
Forskellen fra en variationskoefficient på 15 procent kontra 25 procent svarer til en forskel i udbyttet på ca. én procent, hvilket hurtigt kan løbe op i flere tusind kroner. Har du for eksempel 200 hektar vinterhvede og høster 80 hkg. i gennemsnit, vil du med en kornpris på 120 kroner pr. 100 kg. opnå en forskel på 19.200 kroner på bundlinjen ved at gå fra 25 procent til 15 procent i variationskoefficient. En spredetest tager typisk en times tid og kan derfor være givet særdeles godt ud. 

Gode råd til spredning 

Når du har valgt en gødning, som giver dig mulighed for at sprede korrekt, er det vigtigt, at du gør dit forarbejde for at sikre, at din investering giver pote. 

For at sikre, at din gødning holder sin kvalitet, er det vigtigt, at du håndterer og opbevarer din gødning efter anbefalingerne. Din gødning kan ændre kvalitet over tid, dog bør den stadig kunne sprede optimalt, hvis den er opbevaret tørt og sikkert. 

Du bør ligeledes bruge tid på at indstille din spreder. Vi arbejder sammen med sprederproducenterne for at gøre det nemt for dig at bruge vores gødning korrekt. 

Find manualen til lige netop din spreder her 

Spredetest

Til sidst er det vigtigt, at du laver en spredetest inden spredning i marken, og her anbefaler vi, at du bruger Yara PRECISE. At lave en god spredetest tager ca. en times tid, og behøver på ingen måde være besværlig. Det er vigtigt, at du investerer den time af din tid for at optimere dit udbytte og brugen af din gødning. Man skal huske, at man høster, som man sår, og når udbyttet skal maksimeres og man som i eksemplet ovenfor illustrerer i kroner og ører, er der ingen grund til at spare den time væk. 

Se her hvordan du laver en spredetest med Yara Precise 

Spredning er desuden indeholdt i  Yara 4-punktsgaranti, som er med til at sikre landbruget en bedre profitabilitet gennem levering af det bedst mulige gødningsprodukt. Derfor garanterer vi at alle vores produkter er testet til brug på op til 36 meter.