-
Gødning
-
Vigtigste paramtre:
Luft indeholder fugt/vand i dampform (p H2O). Afhængig af luftfugtighed og temperatur kan luften indeholde mere eller mindre fugt, f.eks. kan varm luft indeholde mere fugt end kold luft. Vandindholdet i luften er udtrykt ved relativ fugtighed (Relative Humidity = RH).
Når luften er mættet med vanddamp er den relative fugtighed (RH) 100%, mens luften ved 50% RH består af halv luft og halvt vanddamp.
Ved 30˚C kan luft indeholde 30.4 g vand pr m3 (100 % RH). Luftens vandtryk varierer og afhænger af fugtighed og temperatur. Alle gødninger er mere eller mindre hygroskopiske, hvilket betyder at de ved en bestemt fugtighed og vandtryk begynder at optage fugt. Hygroskopiske gødninger optager fugt ved lavere temperaurer end andre ikke hydroskopiske gødninger. Optagelse af fugt sker når vandtrykket i luften er større end vandtrykket i gødningen.
Optagelse af vand i forbindelse med lagring og håndtering reducerer de fysiske egenskaber. Ved at kontrollere lufttemperatur og luftfugtighed samt gødningens overfladetemperatur, kan man se om fugtoptagelse i gødningen vil finde sted eller ej.
Typisk stiger optagelsen af fugt i gødning langsomt ved lav relativ luftfugtighed (se graf), men ved en bestemt relativ fugtighed eller fugtighedsområde begynder fugtoptagelsen i gødningen at stige markant. Denne tærskelværdi kaldes gødningens kritiske fugtighed. Når temperaturen stiger reduceres den kritiske fugtighed.
Signifikant fugtoptagelse i gødningen medfører uønskede konsekvenser:
Mekanisk blandet gødning bestående af to næringsstoffer kan være mere hygroskopisk end næringsstofferne hver for sig (se graf).
De fleste gødninger har tendens til at “sætte sig” eller “cake”, hvilket vil sige at der
dannes klumper, som ved en let påvirkning vil gå fra hinanden. Caking opstår som følge af stærke krystalbroer og sambindingskræfter mellem gødningskornene. Flere mekanismer kan være involveret, hvoraf de vigtigste er:
Følgende faktorer har betydning for caking:
Tendensen til caking vil være lav, når ovenstående parametre kontrolleres. Desuden er det ofte nødvendigt at tilsætte et anti-cakingsmiddel til gødningen i forbindelse med produktionen. Tendensen til caking er lav i calciumnitrat (kalksalpeter), mens caking er mere udbredt i NPK, ammoniumnitrat og urea-gødninger. Coatning af gødningskornene reducerer ligeledes muligheden for optagelse af fugt.
Gødningskorn femstillet ved en prilningsproces har en glat og glasagtig overflade, mens gødningskorn fremstillet ved en granuleringsproces kan vareire meget, men har generelt en mere ru og ujævn overflade i forhold til prillede gødninger. Farven på gødningskorn kan variere afhængig af hvilke råmaterialer der er brugt i fremstillingsprocessen eller der kan være tilført farvestof til gødningen.
Kornstørrelsesfordelingen er vigtig for spredeegenskaber og risikoen for spaltning. Dette er især vigtigt for mekanisk blandede gødninger, hvor kornstørrelsen skal være ens for at opnå acceptable spredeegenskaber.
Brudstyrken på gødningskorn kan variere afhængig af den kemiske sammensætning. Brudstyrker af forskellige gødninger er vist i tabellen. Optagelse af fugt har en negativ virkning på de fleste gødninger. Gødningskornene kan blive klistrede og begynde at smuldre.
Brudstyrke og mekanisk modstand har udover betydning for spredeegenskaberne også betydning når gødningen håndteres på lager og med gummiged eller lignende.
Store mængder gødningsstøv kan give et ubehageligt arbejdsklima. Derfor er der i de fleste lande lovgivning indenfor støvemissioner. Støv opstår normalt i forbindelse med håndtering og skyldes:
Rumvægt eller vægtfylde (kg/m3) er afhængig af gødningstype. Variationer som følge af afblanding påvirker vægtfylden. Når gødning indlægges i bulk (løst) vil de største gødningskorn oftest findes i kanten af bulklageret. For mekanisk blandede gødninger er det vigtigt at variationen i kornstørrelse mellem de enkelte komponenter i blandingen er så lille som muligt.
Kompatibilitet har betydning for blandbarhed af forskellige gødningstyper. Dette især i forbindelse med sikkerhed og kvalitet, såsom nedbrydning, støv og caking. For ammoniumnitrat også nedbrydning i forbindelse med temperaturstigninger.