-
Gødning
-
Historien om Yara, eller i mange år Norsk Hydro, startede tilbage i 1905 med Sam Eyde og Kristian Birkelands opfindelse af lysbueprocessen. Gennem denne proces blev det muligt at fremstille kvælstofdioxid til brug i produktionen af gødning. Senere skiftede man til den mere energieffektive Haber-Bosch metode, men i mange år blev der produceret gødning ved hjælp af de to nordmænds opfindelse. Som naboland til Norge og i kraft af vores rolle som stort landbrugsland har Danmark altid spillet en stor rolle for Norsk Hydro. Det første kontor åbnede allerede den 06/02 1919, hvilket betyder at Yara har været i Dansk marked i mere end 100 år. Du kan herunder læse mere om både vores, men også gødningens historie i dansk landbrug.
Yara grundlægges under navnet Norsk Hydroelektrisk Kvælstofaktieselskab. Firmaet overtager Birkeland og Eydes forsøgsfabrikker på Notodden og sætter gang i produktionen. I 1906 sætter man gang i byggeriet af et yderligere fabriksanlæg i Rjukan (Telemarken i Norge). Her produceres ved hjælp af elektricitet fra vandkraft.
På en udstilling i Odense i 1907 var Kong Frederik meget imponeret over opfindelsen af Handelsgødning. Efter sigende udtalte han da han gik, sin beundring for opfindelsen, som ”utvilsomt ville få den største betydning også for det danske landbrug”.
Danmark og Sverige bliver lige fra begyndelsen Norsk Hydro’s vigtigste eksportmarkeder. Produktet der eksporteres i de første mange år er ”Norgessalpeter” – senere kendt som Kalksalpeter. Idag findes produktet stadig på markedet og kendes under navnet YaraLiva KALKSALPETER.
Norsk Hydro åbner eget kontor i København (Vesterbrogade 4, København V / Axelborg). Dette er det første kontor som Norsk Hydro åbner uden for Norge. Dette skal ses i lyset af at Danmark og også Sverige er set som hjemmemarkeder i Norsk Hydro. Kontoret fungerer i mange år ved at en ekstern advokat ved salgskontoret i København handler på Norsk Hydros vegne. Billedrettigheder: Wikipedia.
Norsk Hydro’s Fond oprettes i Danmark med et tilgængeligt beløb på 100.000 kr. Fonden oprettes med formålet at fremme udviklingen af dansk planteavl hvor landmænd, rådgivere såvel som univesitetsstuderende kan søge fonden om støtte til udviklingsmæssige formål. Den dag i dag medvirker Yara stadig i forsøgsarbejdet og vi forsøger hele tiden at hjælpe til med at skabe resultater for dansk landbrug. Hvis du vil se nogle af de formål Norsk Hydro's Fond har støttet gennem årene finder du dem her.
Ansættelsen af en plantefaglig medarbejder markerer et øget fokus fra Norsk Hydro på dansk marked. Medarbejderen skulle hjælpe til udviklingen af dansk landbrug og salget af de retter typer handelsgødning i Danmark. L.P.Hansen var ansat ved Norsk Hydro i en årrække og sørgede for forsøg i Danmark, samt samarbejder med landmænd og landboforeninger. Blandt andet besøgte han i 1948 et Tyskland efter krigen hvor D.L.G (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft) var genoprettet og deres DLG Fälttage igen startede op. Her fandt L. P. Hansen inspiration til brug i dansk landbrug. Se noget af det materiale L.P. Hansen tog med hjem fra D.L.G Fåalttage.
At producere nok fødevarer var under krigen en stor udfordring. Norsk Hydro’s planteavlskonsulent L. P. Hansen holdt i den forbindelse flere foredrag om emnet og skrev også en rapport om Norsk Hydro’s rolle i denne forbindelse. Er du interesseret i at læse L. P. Hansens rapport finder du den her: Norsk Hydro's betydning for dansk landbrug i krigsaaret 1941.
Norsk Hydro dækker i 1950 70% af Danmarks samlede forbrug af kvælstof gennem salget af 360.000 ton Kalksalpeter. Samtidig udgør eksporten til Danmark over 40% af den samlede eksport fra Norsk Hydro. Dette gør Danmark til Norsk Hydro’s vigtigste marked sammen med Norge og Sverige. For at sætte vigtigheden i perspektiv udgør salget fra Norsk Hydro 33% af Norges samlede eksport til Danmark i året 1950. Den dag i dag er de nordiske markeder stadig lige så vigtige for Yara.
En gruppe private landmænd med godsejer Flemming Juncker, Overgaard, i spidsen, så ammoniak som en fremtidig god forretning og oprettede selskabet Ny Nitrogen. Selskabet etablerede sig med eget tanklager i Fredericia og de tre tanke kan stadig ses den dag i dag ved den nye lillebæltsbro. A/S Ammonia stiftes af Norsk Hydro, DSSF og DLG som et svar på overbevisende forsøg med nedfældning af ammoniak. Denne gødningsmetode skulle vise sig at blive populær igennem de næste mange år. A/S Ammonia og Ny Nitrogen etablerede senere et samarbejde.Norsk Hydros planteavlskonsulent L. P. Hansen var stærkt medvirkende til at øge fokus på brugen af ammoniak, samt de risici ammoniak medfører. Flemming Juncker og L.P. Hansen havde både i forbindelse med brugen af ammoniak, men også andre emner et tæt samarbejde. Her kan du læse et udklip fra en korrespondance mellem de to.
Norsk Hydro lavede i 1957 denne lille notesbog, som indeholdt gødningsråd samt en lille reklame for Kalksalpeter. Kalksalpeter er idag kendt under navnet YaraLiva Kalksalpeter og sælges stadig i dansk marked. I lommebogen står det blandt andet beskrevet at ”Kalksalpeter er kornet og derfor let at sprede jævnt med Haand og med billige spredemaskiner”. Herfra skulle der ikke gå mange år før udviklingen af både gødning og gødningsspredere for alvor tog fart. Du kan se flere billeder fra lommebogen her.
Det første NPK gødning begynder at komme til Danmark. Norsk Hydro startede allerede i 1938 med test af det nye produkt, men da fabrikken blev ødelagt under 2. Verdenskrig og forskellige processer blev testet af, var det først i starten af 1950’erne at produktionen for alvor startede op. Det nye produkt blev hurtigt en stor succes i dansk landbrug og allerede i 1965 var forbruget på 100 kt vare. Idag kendes Yaras NPK gødning under navnet YaraMila og typerne er alle udviklet med fokus på dansk landbrug og danske landmænds lokale behov. Se mere om YaraMila.
Dansk-Norsk kvælstoffabrik grundlægges i Grenå. Her starter produktionen af ammoniak og kalkammonsalpeter. Dansk-Norsk kvælstoffabrik var et af flere fabriksanlæg gennem tiden, som har produceret gødning lokalt i landet. Det bedst kendte er formentligt Dansk svovlsyre, senere Superfos, som allerede i 1919 startede produktionen af ammoniak i Fredericia. Superfos opkøbes i 1986 af Kemira Danmark, som overtager produktionen af handelsgødning indtil 2004 hvor fabrikken i Fredericia lukkes og rives ned. I dag produceres der ikke længere granuleret gødning i Danmark.
Norsk Hydro køber aktiemajoriteten i KFK og får dermed et stærkt salgsled i det danske marked med 8 hoveddetailforretninger og omkring 80 underafdelinger fordelt over hele landet. KFK havde en lang historie i dansk landbrug og virksomheden var fra sin stiftelse i 1898 til salget i 2002 en vigtig del af dansk landbrug.
I starten af 1990’erne begyndte der i højere grad at komme fokus på svovl. Som en konsekvens af mindre forurening i luften steg nødvendigheden af svovl gennem handelsgødningen. I begyndelsen lå fokus meget på vinterraps, men efter et par år blev svovl nødvendigt i alle afgrøder. Fra 1993 blev der tilsat svovl til alle NPK typerne og NS gødningerne blev introduceret med stor succes. Yaras NS gødninger kendes i dag under navnet YaraBela og kommer hovedsageligt fra vores fabrik i Rostock, Tyskland.
Norsk Hydro optrapper den innovative del af virksomheden og arbejder blandt andet meget med fremtidens kvælstoftildeling. Dette bliver senere til de velkendte redskaber Yara N-Sensor® og Yara N-Tester™.
Yara N-Sensoren bestemmer kvælstofsbehovet ved at måle afgrødernes reflektering af lys og dækker et område på 3 meter på hver side af traktoren. Målinger tages hvert sekund og systemet er designet til at fungere ved normale arbejdshastigheder. Sensorteknologi, som benyttes til landbruget, er baseret på typiske lysreflekterings kurver for plantevækst.
Norsk Hydro opfører den første gødningsterminal i Danmark. Terminalen placeres i Randers. Den nye terminal er bygget til udelukkende at håndtere gødning og skal sørge for at den høje Yara kvalitet opretholdes hele vejen fra fabrikken og ud til slutbrugeren. Ønsker du Yara Plus gødning i Jylland kommer dette fra Randers terminalen.
Norsk Hydro opdeles og bliver til Yara International og Hydro Aluminium. Samtidig sælges oliedelen til Statoil. Yara beholder det velkendte Vikingeskibs-logo, mens Hydro beholder navnet. Opdelingen af virksomheden er et skelsættende skridt mod målet om at fokusere på næringstoffer og gødning og at have landbruget som hovedmål.
Yara opkøber Kemira-GrowHow, som blandt andet ejer den tidligere Superfos fabrik i Fredericia. Opkøbet giver Yara tilgang til flere vigtige gødningsfabrikker samt en fosformine i Finland. Fabrikkerne i Finland leverer den dag i dag størstedelen af YaraMila produkterne i dansk marked. Samtidig flytter Yara Danmark hovedkvarter til Fredericia hvor det stadig er idag.
Yara Danmark overtager Flex Gødning som leverer flydende gødning til dansk landbrug. Virksomheden er baseret på Masnedø ved Vordingborg. Allerede i 1992 begyndte produktionen af flydende gødning, efter at Flex Gødning havde overtaget den tidligere Uno-X benzinhavn på Masnedø. Vil du vide mere om Flex Gødning?
Yara Danmark udvider med en ny gødningsterminal i Vordingborg. Den nye terminal skal servicere det Sjællandske marked og sørge for at Yaras velkendte kvalitetsprodukter kommer ud til Sjællandske landmænd. Terminalen kan håndtere 150.000 tons om året og udlevere mere end 1000 tons om dagen. Ønsker du Yara Plus varer på Sjælland kommer de fra denne terminal. Vil du se hvordan vores terminaler fungerer? Se vores video her.
Yara Danmark består idag af to gødningsterminaler i Randers og Vordingborg, Flex Gødning på Masnedø og hovedkontoret som ligger i Fredericia. Yara Danmark satser fremadrettet på intelligente løsninger til fremtidens præcisionslandbrug og gødningstyper, som fortsat støtter op om profitabiliteten i dansk landbrug.